سونوگرافی رحم و تخمدان چگونه است ؟

سونوگرافی رحم و تخمدان ها

یکی از بهترین و بی‌خطرترین روش‌های ارزیابی اندام‌های داخلی لگن سونوگرافی رحم و تخمدان می باشد این سونوگرافی از جمله انواع سونوگرافی است که به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شود، سونوگرافی رحم و تخمدان بر اساس اینکه از روی شکم و یا از طریق واژینال باشد، نحوه انجام آن با هم تفاوت دارد. با انجام سونوگرافی رحم ضمائم می‌توان بیماری‌های مختلف رحم و تخمدان ها را تشخیص داده و برای درمان آن‌ها اقدام کرد. علاوه بر این از انواع سونوگرافی رحم تخمدان ها برای بررسی وضعیت جنین و بیماری‌های ممکن نیز استفاده می‌شود.

تخمدان چیست و چرا باید سونوگرافی رحم و ضمائم انجام داد؟

بهتر است قبل از توضیح سونوگرافی رحم و تخمدان ها یاداوری کنیم که همانطور که میدانید در هر طرف بدن بانوان 1 تخمدان وجود دارد و تخمدان عضوی است که در سیستم تولید مثل زنان وجود دارد و وظایف متعددی مانند تولید هورمون‌ها، تولید و نگهداری از تخمک‌ها را بر عهده دارد. وقتی تخمک آزاد می‌شود، از لوله رحمی به سمت رحم حرکت می‌کند‌، جایی که احتمال دارد توسط اسپرم بارور شود. تخمدان‌ها همچنین هورمون‌هایی ترشح می‌کنند که در چرخه قاعدگی و باروری نقش دارند بنابراین یکی از اجزای غدد درون‌ریز نیز محسوب می‌شود.

تخمدان ها، طی مراحلی که در دوران جنینی آغاز می‌شوند شروع به تکوین و تولید تخمک می‌کند. بیشترین مشکلی که می‌تواند سلامت تخمدان‌ها را تهدید کند، وجود کیست در آن است.‌ این بیماری جزو شایع‌ترین بیماری‌هایی است که هر فرد حداقل یک بار به آن دچار می‌شود. البته جزو بی‌خطرترین بیماری‌ها نیز محسوب می‌شود. یکی از روش‌های تشخیصی این بیماری سونوگرافی می‌باشد. در ادامه به برخی از بیماری‌های رحم تخمدان، سونوگرافی رحم و تخمدان می‌پردازیم.

دلایل انجام سونوگرافی رحم و تخمدان ( سونو رحم ضمائم )

  •     تشخیص حاملگی خارج از رحم
  •     تخمدان پلی کیستیک (باعث ناباروری یا سرطان تخمدان نیز‌ می‌شود)
  •     کوچک بودن تخمدان
  •     بررسی وجود توده‌ها
  •     تشخیص سرطان رحم
  •     بررسی رشد طبیعی نوزاد و تعیین جنسیت
  •     بررسی ناهنجاری‌های تخمدان‌ها
  •     بررسی شکل و اندازه رحم و تخمدان
  •     بررسی دلایل مشکلات تخمک‌گذاری
  •     انواع دلایل خونریزی‌ها مانند خونریزی بعد یائسگی
  •     اختلالات التهابی لگن
  •     اختلالات آناتومیکال رحم

آمادگی‌های لازم پیش از انجام سونوگرافی رحم و تخمدان

همیشه قبل از انجام سونوگرافی رحم و تخمدان ها، پزشک خود را از سابقه اعمال جراحی قبلی خود مطلع نمایید.

برای انجام سونوگرافی رحم ضمائم باید از روی پوست کاملاً برهنه و تماس با ژل مناسب و پاکیزه انجام شود، زخم‌های باز با انجام سونوگرافی مغایرت دارند زیرا ژل سونوگرافی موجب تحریک زخم یا آلودگی بیشتر آن می‌شود.

جهت انجام سونوگرافی ترانس واژینال رحم و تخمدان ها، مثانه نیمه پر کافی است. بنابراین اگر در مواردی قرار باشد سونوگرافی از روی شکم انجام گیرد ابتدا با مثانه پر مراجعه نمایید، سپس کمی از ادرار داخل مثانه در صورت لزوم تخلیه شده و سونوگرافی داخل واژینال انجام می‌شود.

در سونوگرافی رحم به روش شکمی مثانه باید پر از ادرار باشد پس نوشیدن آب، چای، آبمیوه و دیگر مایعات برای پر شدن مثانه کافی است، لذا هیچ‌گاه از نوشابه‌های گازدار و داروهای مدر (ادرارآور) خصوصاً بدون توصیه پزشک استفاده نکنید.

انجام سونوگرافی داخل واژن در ماه‌های پایین حاملگی اشکالی نداشته و در ماه‌های بالاتر نیازی به انجام این روش نیست.

انواع روش سونوگرافی رحم تخمدان

نحوه انجام سونوگرافی رحم تخمدان به روش شکمی (Abdominal ultrasound)

در سونوگرافی رحم به روش شکمی پر بودن مثانه الزامی است، ابتدا ماده‌ای ژل ‌مانند روی شکم شما زده می‌شود سپس مبدل یا پروب به پوست شما فشار داده می‌شود و در اطراف ناحیه مورد بررسی حرکت می‌کند. تصاویر ساختارها روی صفحه کامپیوتر نشان داده می‌شوند. این تصاویر برای استفاده پزشک با استفاده از ابزار مختلف ثبت می‌شوند.

نحوه انجام سونوگرافی رحم تخمدان به روش واژینال (Transvaginal ultrasound)

در سونوگرافی رحم به روش واژینال، پروب دستگاه سونوگرافی وارد واژن شده و بعد از آن تصویری دقیق‌تر و واضح‌تر از فضای داخلی رحم و قسمت تخمدان‌ها به دست می‌آید. در انتها پزشک سونوگرافی با توجه به نتایج حاصل شده، وضعیت رحم و تخمدان‌های شما را برای پزشکتان شرح می‌دهد.

برای سونوگرافی واژینال به پر بودن مثانه نیازی ندارید، قرار گرفتن در چرخه قاعدگی یا لکه بینی هیچ مشکلی را برای سونوگرافی ایجاد نمی‌کند. فقط در زمان پریودی، انجام سونوگرافی واژینال سخت می‌شود.

عوارض سونوگرافی رحم و تخمدان

سونوگرافی رحم و تخمدان یک روش کاملا غیرتهاجمی است و تنها عوارضی که می‌تواند ایجاد کند، گاهی ممکن است سونوگرافی ترانس واژینال سبب بروز ناراحتی و مقداری درد در طول انجام سونوگرافی شود که بلافاصله بعد از اتمام سونوگرافی برطرف می‌گردد.

شما عزیزان می‌توانید برای انجام سونوگرافی رحم و تخمدان‎ها به مرکز سونوگرافی مهرسان مراجعه نمایید و از خدمات تخصصی و ریپورت های دقیق این مرکز برخوردار شوید. لطفا جهت هماهنگی و روزرو نوبت با شماره تلفن 02188366365 تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط

علائم اولیه بارداری | 12 نشانه که احتمال بارداری شما را تائید می کند

علائم اولیه بارداری | 12 نشانه که احتمال بارداری شما را تائید می کند

نشانه‌ها و علائم اولیه بارداری قبل از انجام آزمایش با بسیاری از تغییرات هورمونی و جسمی در خانم‌ها همراه است. این علائم به طور قطع در همه خانم‎ها شایع نیست و ممکن است نشانه‌های عادت ماهانه آنها باشد. به عبارت دیگر ممکن است شما با علائمی که در ادامه ملاحظه خواهید کرد مواجه شوید، اما اینها به معنای قطعیت بارداری شما نیست و باید بدانید که مطمئن‌ترین روش برای تشخیص بارداری انجام آزمایش است.

تشخیص سندرم داون در سونوگرافی | 3 روش تشخیص سندروم داون در دوران بارداری

تشخیص سندرم داون در سونوگرافی | 3 روش تشخیص سندروم داون در دوران بارداری

سندروم داون از جمله بیماری‌های ژنتیکی و مادرزادی است که به دلیل اختلال در تقسیم کروموزوم 21 به وجود می‌آید. با انجام سونوگرافی و آزمایش خون در دوران بارداری می‌توان با احتمال زیاد تشخیص سندروم داون را پیش‌بینی کرد. توصیه می‌شود مادران در سه ماهه اول بارداری خود سونوگرافی NT را به منظور کنترل بیماری‌های جنین انجام دهند. زیرا تشخیص این گونه بیماری‌ها در دوران بارداری به والدین کمک شایانی کرده و آن‌ها را از سلامت جنین مطلع می‌کند.

سونوگرافی آنومالی جنین چگونه انجام می شود؟

سونوگرافی آنومالی جنین چگونه انجام می شود؟

سونوگرافی آنومالی جنین یا اصطلاحا همان سونو تشخیص ناهنجاری‌های جنین در سه ماهه دوم بارداری انجام می‌شود. این سونوگرافی یکی از مهمترین سونوگرافی‌های دوران بارداری است که در آن ناهنچاری‌ها و مشکلات آناتومی و جسمی جنین بررسی می‌شود. روش انجام آن تفاوت چندانی  با سونوگرافی معمولی دوبعدی که قبلتر انجام داده‌اید ندارد. اگر کنجکاوید که بدانید سونوگرافی آنومالی اسکن چگونه انجام می‌شود؟ یا تفسیر سونوگرافی آنومالی اسکن چگونه است؟ تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

آمادگی های قبل از سونوگرافی | چگونه خود را برای سونوگرافی آماده کنیم

آمادگی های قبل از سونوگرافی | چگونه خود را برای سونوگرافی آماده کنیم

با وجود اینکه انجام سونوگرافی استرس آور است ولی هیچ گونه خطر و عوارض جانبی برای شما ایجاد نمی‌کند. درواقع سونوگرافی یکی از امن‌ترین آزمایش‌هایی است که پزشک برای درک وضعیت مراجعه‌کننده تجویز می‌کند. پس نیازی به استرس و دلهره نیست و با خیال راحت این مقاله را بخوانید! ضروری است این را بدانید که آمادگی‌های لازم قبل از سونوگرافی به نوع سونوگرافی که قرار است انجام شود، بستگی دارد. با این حال، برخی از نکات کلی وجود دارد که برای اکثر سونوگرافی‌ها صدق می‌کند.

آیا می‌دانید بارداری پوچ چیست؟ | آنچه که در مورد بارداری یا حاملگی پوچ باید بدانید

آیا می‌دانید بارداری پوچ چیست؟ | آنچه که در مورد بارداری یا حاملگی پوچ باید بدانید

اگر نمی‌دانید بارداری پوچ چیست خواندن این مقاله برای شما بسیار مفید است. به صورت خلاصه می‌توان گفت بارداری پوچ نوعی از حاملگی است که تخمک و اسپرم لقاح پیدا می‌کنند، ولی از تخمِ بارور شده فقط یک کیسه حاملگی رشد می‌کند. در واقع جنین در داخل آن به وجود نمی‌آید. جالب است بدانید تقریبا دلیل نیمی از سقط جنین‌هایی که اتفاق می‌افتد به خاطر بارداری پوچ است. از دیگر نام‌های بارداری پوچ، حاملگی پوچ، حاملگی مولار (Molar pregnancy)، یا تخم پوچ نام برده می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بارداری یا همان حاملگی پوچ این مقاله را تا آخر مطالعه نمائید.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *