هر آنچه که در مورد رادیوگرافی جمجمه باید بدانید!

جمع‌آوری و تهیه توسط

تیم تولید و پشتیبانی محتوا

تاریخ انتشار

06/25/2022

آنچه که در این مقاله می‌خوانید:

رادیولوژی جمجعه

رادیوگرافی جمجمه چیست

رادیوگرافی جمجمه یا رادیولوژی جمجمه یک روش تصویربرداری است که از اشعه ایکس برای ایجاد تصویر از جمجمه استفاده می‌کند. در این فرآیند، اشعه ایکس به صورت متمرکز به بدن تابانده می‌شود. با عبور اشعه ایکس از بافت‌های استخوانی و برخورد بر روی صفحه دستگاه شناساگر، نتیجه ثبت می‌شود. در تصویر نتیجه این آزمایش، بافت‌های متراکم مقدار کمتری از اشعه ایکس را از خود عبور می‌دهد.

ساختار جمجه:

جمجمه شامل یک ساختار استخوانی و غضروفی است که از دو مجموعه استخوان‌های جمجمه و استخوان‌های صورت تشکیل شده است. استخوان‌های جمجمه مغز را محصور کرده و از بافت‌های آن محافظت می‌کند. استخوان‌های صورت شامل فک، ناحیه بینی و گونه‌ها است.

به غیر از استخوان فک که از طریق یک مفصل متحرک به هم متصل است، سایر استخوان‌های تشکیل دهنده جمجمه غیر متحرک‌اند و به یکدیگر ثابت شده‌اند.

download 1 - کلینیک سونوگرافی و رادیولوژی مهرسان

فرایند رادیوگرافی جمجمه توسط اپراتور رادیولوژی انجام می‌شود و نتیجه آن توسط متخصص رادیولوژیست بررسی می‌گردد. همچنین به پزشک این امکان را می‌دهد که با کمترین عارضه‌ای، به داخل بدن بیمار راه پیدا کند و از آن اطلاعات بگیرد. این آزمایش به پیدا کردن صدمات وارد شده به سر، رشد غیر­طبیعی و یا تغییرات موجود در ساختار یا اندازه استخوانی کمک می‌کند.

مدت زمان انجام رادیولوژی جمجمه حدود 20 دقیقه طول بکشد. در صورتی که بدن در کوتاه مدت مورد برخورد اشعه ایکس قرار گیرد اثرات منفی قابل توجهی برای سلامتی ندارد.

همچنین نتیجه این آزمایش برای تشخیص مشکلات مربوط به سر نوزاد مانند رشد غیرطبیعی آن کمک می‌کند.

امروزه با پیشرفت تلکنولوژی از سی‌تی‌اسکن (CT Scan) به جای رادیولوژی جمجه استفاده می‌شود.

رادیوگرافی جمجمه |  سونوگرافی و رادیولوژی مهرسان

4 نکته که باید قبل از رادیوگرافی جمجه باید بدانید

  • بانوان حتما باید قبل از رادیوگرافی از احتمال بارداری مطمئن شوند، زیرا تابش اشعه ایکس سلامتی جنین را به خطر می‌اندازد.
  • وجود هر گونه جواهرآلات یا اجسامی که فلزی هستند مانند ساعت، انگشتر یا دکمه لباس نتیجه رادیوگرافی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. لازم است که آن‌ها را از خود جدا کنید.
  • در صورتی که از عینک دارید یا دندان مصنوعی استفاده می‌کنید، قبل از انجام آزمایش آن‌ها را در بیاورید.
  • در طی انجام آزمایش بهتر است سر خود را کاملاً ثابت و بی حرکت نگه دارید.

و در آخر به خاطر داشته باشید در طی عکس‌برداری با اشعه ایکس هیچ گونه احساس دردی ملموس نیست و به خودتان استرس ندهید.

مطالب مرتبط

علائم اولیه بارداری | 12 نشانه که احتمال بارداری شما را تائید می کند

علائم اولیه بارداری | 12 نشانه که احتمال بارداری شما را تائید می کند

نشانه‌ها و علائم اولیه بارداری قبل از انجام آزمایش با بسیاری از تغییرات هورمونی و جسمی در خانم‌ها همراه است. این علائم به طور قطع در همه خانم‎ها شایع نیست و ممکن است نشانه‌های عادت ماهانه آنها باشد. به عبارت دیگر ممکن است شما با علائمی که در ادامه ملاحظه خواهید کرد مواجه شوید، اما اینها به معنای قطعیت بارداری شما نیست و باید بدانید که مطمئن‌ترین روش برای تشخیص بارداری انجام آزمایش است.

تشخیص سندرم داون در سونوگرافی | 3 روش تشخیص سندروم داون در دوران بارداری

تشخیص سندرم داون در سونوگرافی | 3 روش تشخیص سندروم داون در دوران بارداری

سندروم داون از جمله بیماری‌های ژنتیکی و مادرزادی است که به دلیل اختلال در تقسیم کروموزوم 21 به وجود می‌آید. با انجام سونوگرافی و آزمایش خون در دوران بارداری می‌توان با احتمال زیاد تشخیص سندروم داون را پیش‌بینی کرد. توصیه می‌شود مادران در سه ماهه اول بارداری خود سونوگرافی NT را به منظور کنترل بیماری‌های جنین انجام دهند. زیرا تشخیص این گونه بیماری‌ها در دوران بارداری به والدین کمک شایانی کرده و آن‌ها را از سلامت جنین مطلع می‌کند.

سونوگرافی آنومالی جنین چگونه انجام می شود؟

سونوگرافی آنومالی جنین چگونه انجام می شود؟

سونوگرافی آنومالی جنین یا اصطلاحا همان سونو تشخیص ناهنجاری‌های جنین در سه ماهه دوم بارداری انجام می‌شود. این سونوگرافی یکی از مهمترین سونوگرافی‌های دوران بارداری است که در آن ناهنچاری‌ها و مشکلات آناتومی و جسمی جنین بررسی می‌شود. روش انجام آن تفاوت چندانی  با سونوگرافی معمولی دوبعدی که قبلتر انجام داده‌اید ندارد. اگر کنجکاوید که بدانید سونوگرافی آنومالی اسکن چگونه انجام می‌شود؟ یا تفسیر سونوگرافی آنومالی اسکن چگونه است؟ تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

آمادگی های قبل از سونوگرافی | چگونه خود را برای سونوگرافی آماده کنیم

آمادگی های قبل از سونوگرافی | چگونه خود را برای سونوگرافی آماده کنیم

با وجود اینکه انجام سونوگرافی استرس آور است ولی هیچ گونه خطر و عوارض جانبی برای شما ایجاد نمی‌کند. درواقع سونوگرافی یکی از امن‌ترین آزمایش‌هایی است که پزشک برای درک وضعیت مراجعه‌کننده تجویز می‌کند. پس نیازی به استرس و دلهره نیست و با خیال راحت این مقاله را بخوانید! ضروری است این را بدانید که آمادگی‌های لازم قبل از سونوگرافی به نوع سونوگرافی که قرار است انجام شود، بستگی دارد. با این حال، برخی از نکات کلی وجود دارد که برای اکثر سونوگرافی‌ها صدق می‌کند.

آیا می‌دانید بارداری پوچ چیست؟ | آنچه که در مورد بارداری یا حاملگی پوچ باید بدانید

آیا می‌دانید بارداری پوچ چیست؟ | آنچه که در مورد بارداری یا حاملگی پوچ باید بدانید

اگر نمی‌دانید بارداری پوچ چیست خواندن این مقاله برای شما بسیار مفید است. به صورت خلاصه می‌توان گفت بارداری پوچ نوعی از حاملگی است که تخمک و اسپرم لقاح پیدا می‌کنند، ولی از تخمِ بارور شده فقط یک کیسه حاملگی رشد می‌کند. در واقع جنین در داخل آن به وجود نمی‌آید. جالب است بدانید تقریبا دلیل نیمی از سقط جنین‌هایی که اتفاق می‌افتد به خاطر بارداری پوچ است. از دیگر نام‌های بارداری پوچ، حاملگی پوچ، حاملگی مولار (Molar pregnancy)، یا تخم پوچ نام برده می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بارداری یا همان حاملگی پوچ این مقاله را تا آخر مطالعه نمائید.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *